Linux revolutie onderweg

Al jaren wacht ik op de Linux (en open source) revolutie in de IT markt. Linux op desktops, Linux op servers en Linux op telefoons. De wereld zou overspoeld worden en Linux zou overal te vinden zijn. Hoe kunnen bedrijven met hun commerciële software hiermee concurreren? 

Microsoft_loves_Linux

Geen revolutie

Niets was echter minder waar. Linux op de desktop zette niet door. Niet dat het ontbrak aan goede Linux desktop distributies en ook niet aan goede software. Bovendien steeds meer applicaties werden web-based. Een Linux desktop was een prima alternatief. Eindgebruikers stoorden zich toch aan kleine visuele verschillen en bleven Microsoft Windows trouw. Vreemd genoeg waren het vaak juist deze eindgebruikers die het geen probleem vonden over te stappen maar OS X.

Toch een revolutie

Hoewel het minder zichtbaar was, kwam Linux toch in elk bedrijf en in elke huiskamer binnen. Routers, firewalls, NAS en andere appliances werden steeds vaker voorzien van Linux. Dit is begrijpelijk, Linux kost niets en is eindeloos aanpasbaar. Ook kwam er goedkope PC hardware (Raspberry pi) op de markt en daarop draaide natuurlijk Linux. Ineens gingen naar mijn idee mensen om me heen zonder enige Linux geschiedenis daar gewoon mee experimenteren. De drempel is blijkbaar toch laag.

Microservices en Cloud computing

De invloed van web gebaseerde technieken op de IT ontwikkelingen deed zich gelden. Het werd steeds interessanter geen grote applicaties te bouwen, maar kleine stukjes functionaliteit, zogenaamde microservices. Deze microservices maken het mogelijk dat development sneller kan plaats vinden en met minder risico’s en impact op eindgebruikers. Ook de bijbehorende development methoden werden geadapteerd, zoals continuously delivery, agile en scrum. Tegelijkertijd raakten bedrijven overtuigt van het nut van virtualisatie van infrastructuur (getuige het grote succes van VMware). De stap van virtualisatie naar Cloud Computing is daarom geen al te grote technische stap. De open source community volgde rap met bijvoorbeeld OpenStack.

Datacenter automation

Hoewel Cloud Computing technisch geen al te grote stap betekende, mist het zijn effect op de IT niet. Alles binnen een Cloud omgeving laat zich scripten en daarmee automatiseren. Of het nu gaat om de deployment van virtuele servers, de configuratie daarvan of het schalen van capaciteit (scale in en scale out). Dit wordt wel aangeduid met datacenter automation. Het verklaart de populariteit van tools als Puppet en Ansible. Het laat zich raden dat die zich goed laten combineren met het idee van de microservices. Men spreekt hier wel over de verandering van “server as pets” naar “servers as cattle”.

Alle ingrediënten samen

De principes van “scale out” en “scale in” en de microservices samen stelden steeds minder eisen aan de features van het operating systeem. Een OS wordt steeds eenzijdiger ingezet. Linux leent zich hier wederom erg goed voor. Het lijkt eerder een doos met Lego blokjes waaruit je zelf iets kan maken, dan een kant en klaar product. Het is naar mijn idee hier dat Linux revolutionair zal blijken. Naast dat bijna alle cloud infrastructuren op Linux gebouwd worden (zoals bijvoorbeeld Amazon, maar ook OpenStack) is de keuze voor Linux als OS binnen de Cloud ook logisch. Voordelen zijn bijvoorbeeld: lage kosten, geen licentie problematiek en de aanpasbaarheid.

Nog eenvoudiger

Het toepassen van microservices in Cloud infrastructuur verlangt verdere afslanking. De overhead van een virtuele server is nog steeds te groot. Hier biedt het gebruik van container technologie, zoals Docker uitkomst , zeker in combinatie met datacenter automation. Het OS hoefde nog minder features – en dus complexiteit – te hebben. Ook het update mechanisme kon vereenvoudigd worden. De grote Linux distributeurs kwamen met “uitgeklede” versies van hun OS met aangepast update mechanisme (zoals Ubuntu Snappy Core en Red Hat’s Atomic).

d.d. 7 december 2015
Aanvulling, Vandaag kwam ik dit artikel tegen over unikernels. Dit sluit precies aan bij de zoektocht naar kleinere OS-en, een kernel die slechts een applicatie draait.

Features

Kon commerciële software voorheen met Linux concurreren op basis van features, dan zie ik de grond daarvoor nog verder verdwijnen. De aanpasbaarheid en kwaliteit maken Linux tot een onweerstaanbare keuze voor bedrijven – nog los van kostenvoordelen. De schaalbaarheid en automatisering daarvan schreeuwt om open source software. Linux “loves Cloud Computing”. Deze revolutie is in alle hevigheid los gebarsten.

2 thoughts on “Linux revolutie onderweg

 1. Nedo

  Hoi Jan,
  Leuk verhaal. Wat ik nog wil toevoegen aan het ‘revolutie’ verhaal is TV. Tegenwoordig kijkt bijna iedereen digitale televisie. Men vind het volstrekt normaal dat er on-screen een tv-gids aanwezig is en dat je programma’s kunt pauzeren, terugspoelen of zelfs opnieuw starten (begin gemist). Je kan zelfs tv kijken vanaf een mobiel device,zoals je smartphone, tablet en laptop. En als er niets leuks op TV is kun je vanuit het menu op je setop box (of mobile device) een film of serie naar keuze starten. Mogelijkheden zat voor een gezellig een avondje TV kijken, maar er zijn maar weinig mensen die zich realiseren (als dat al nodig is) dat je hele TV avondje aangeboden worden door Linux based systemen. Je digitale decoder thuis draait op Linux en vrijwel het gehele TV platform (streamers, transcoders, encryptors etc…) draait ook op Linux. Dit is in ieder geval van toepassing bij Ziggo, KPN, Tele2 en Vodafone, maar wordt waarschijnlijk bij iedere TV aanbieder zo aangeboden. Voor mij is Microsoft vs Linux geen wedloop, maar ik ken iemand die mij een paar jaar geleden vertelde dat hij Linux maar klein, oud en achterhaalt vond. Ik kon er wel om lachen. Ondertussen had hij thuis dus wel een modem, router, NAS en setop box waarop Linux draaide. En hij was erg te spreken over zijn iMac, maar hij wilde maar niet geloven dat OSX slechts een grafische schil is bovenop een Unix based besturingssysteem.
  Naar mijn idee is Linux een zeer groot en belangrijk product in de backend. Het houdt een groot deel van de ICT diensten draaiende, maar de meeste mensen komen niet verder dan de front-end en denken daarom onterecht dat de wereld op Windows draait. Verreweg de meeste websites worden gehost op Linux based webservers, maar als je je website op een Windows machine opent merk je daar natuurlijk helemaal niets van.
  Overigens is de raspberry pi volgens mij officieel nooit met een OS geleverd, maar dat weet ik niet helemaal zeker. Ze hebben de eerste raspberry pi wel getest met Debian.
  Gr,
  Nedo

  Reply
  1. Jan van der Torn Post author

   Nedo,

   Je hebt helemaal gelijk, in de media / tv wereld doet Linux ook heel veel. Het punt dat ik echter probeer te maken, is dat bij Cloud Computing het OS steeds verder wordt uitgekleed. Hierdoor kunnen commerciele OS’en lastig concurreren. Combineer dit met alle OSS automation tools en licentieproblematiek en dan is mij de conclusie duidelijk dat Linux dat gevecht op het punt staat te winnen.

   grt, JvdT

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.