Energieverbruik

De laatste 20 jaar hebben we als maatschappij in toenemende mate ICT hulpmiddelen geadopteerd. Eigenlijk zijn we inmiddels volledig afhankelijk van geautomatiseerde systemen. Wanneer we alleen al in huis rondkijken zien we meerdere computer systemen, variërend van computers, laptops, spelcomputers, internet routers, muziek systemen, tablets, smartphones, media spelers en smart TV’s. Je wordt je van deze afhankelijkheid pas goed bewust als ze niet meer beschikbaar zijn, bijvoorbeeld bij stroomuitval, uitval van internet of tijdens een vakantie.

Niet alleen thuis heeft deze ICT adoptie een vlucht genomen, ook binnen bedrijven en organisaties is dit het geval. Ondertussen is ons stroomverbruik schrikbarend toegenomen. Binnen datacenters was kastruimte (rackspace) altijd de beperkende factor. Inmiddels is dat niet langer het geval. Nu is het stroomverbruik de beperkende factor. Extra stroom kan wel bijgekocht worden, maar feitelijk wordt dat bij een andere kast (rack) weggenomen. Veelal bestaande kosten van extra stroom dan uit zowel stroomkosten als kastruimte (rackspace).

Door de jaren heen zijn systemen ook steeds meer stroom gaan verbruiken omdat ze sneller werden. Bovendien werden systemen steeds platter. Dit werd gedaan om minder kastruimte (rackspace) nodig te hebben, maar inmiddels is de hoeveelheid stroom dat per kast wordt verbruikt erg toegenomen. Nu is het belangrijk om te realiseren dat bijna alle energie van computers wordt omgezet in warmte. Dat betekent dat in datacenters actief gekoeld moet worden om deze warmte af te voeren. Een omdat koelen geen hoog rendement heeft, kost het meer stroom dan dat het kost om de computers te laten draaien (en de warmte te produceren). Je zou kunnen zeggen dat je anderhalf keer de hoeveelheid stroom nodig hebt om te koelen. Dus verbruikt een computersysteem 400 watt stroom, dan heb je tussen de 500 en 600 Watt nodig om de warmte af te voeren. Het moge duidelijk zijn dat dit probleem groter is dan het in eerste instantie lijkt,

Welke oplossingen worden er in de ICT inmiddels toegepast?

Energie zuinige computers

De fabrikanten van computer systemen hebben begrepen dat stroomverbruik een probleem is. Daarom worden er telkens zuiniger computers ontworpen en gebouwd. Het energiezuinig maken van systemen komt zelfs terug in het ontwerp van de processor (dit is een van de grootse stroomverbruikers binnen een computer systeem). Ook voor laptops is energieverbruik een issue, maar dan eerder vanuit het belang langer op een acculading te kunnen werken.

Efficient benutten van hardware

Als vuistregel wordt vaak aangenomen dat we computersystemen maar voor 10% benutten. De rest van de tijd is de belasting van systemen buitengewoon laag. Middels een techniek die “virtualisatie” genoemd wordt kunnen meerder logische systemen op een enkel fysiek systeem gedefinieerd worden. Omdat de piek belasting zelden gelijktijdig is voor alle logische systemen gaat dit goed en kunnen de de hardware veel efficiënter benutten. Hoewel virtualisatie vaak om andere redenen wordt toegepast heeft het dus een zeer positieve invloed op het stroom verbruik. Theoretisch zou men aan een tiende van de hardware voldoende hebben.

Efficient koelen

google_datacentreGoogle bevind zich aan het “front” van de ICT. De technieken die bij Google vandaag toegepast worden zijn de technieken “van morgen” voor andere bedrijven. Google heeft in België een datacenter gebouwd waar gekoeld wordt aan de buitenlucht. Hiermee wordt de grootste stroomverbruiker van het datacenter aangepakt.

Geo-locatie

Een andere techniek waarmee bij Google wordt geëxperimenteerd is verkeer te routeren op basis van stroomkosten. Traditioneel wordt internet verkeer gerouteerd op basis van bereikbaarheid en de “kortste” route. Bij Google heeft men zich bedacht dat kosten van stroom en noodzaak tot koelen niet overal op de wereld op hetzelfde tijdstip even gunstig is. Je zou kunnen stellen dat computing het meest efficiënt gedaan kan worden in gebieden waar het nacht is. Er wordt daarom gewerkt aan een routing protocol waar de kosten van stroom (en dus ook koeling) bepalend zijn voor het gebied waar computing plaats vindt.

Green-IT

datacentreNaast verschillende manieren om te besparen op stroomverbruik is het tegenwoordig ook zaak om de stroom die verbruikt wordt op “schone / groene” wijze te verkrijgen. Datacenters maken hier inmiddels ook reclame voor.

Hoewel we verschillende technieken toepassen om het stroomverbruik te minimaliseren blijft dit een onderwerp dat aandacht nodig heeft binnen de ICT. Ik verwacht dat we dit telkens in een of andere vorm terug zullen zien komen. Bedenk je dat we per persoon steeds meer devices gebruiken. Al die devices gebruiken stroom en systemen (eventueel cloud systemen) die daarvoor diensten aanbieden. Het stroom verbruik zal per persoon steeds verder toenemen. Dit op zich zelf is al reden genoeg om te zorgen steeds efficiënter met de stroom om te gaan die we gebruiken.